Skip to main content
Blogi

STEINERPEDAGOGIIKKA 100 vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun ensimmäinen steinerkoulu perustettiin Saksan Stuttgartiin vuonna 1919. Siellä sijainneen Waldorf Astoria -tehtaan työntekijät halusivat perustaa koulun lapsilleen. Koulun suunnittelusta ja toteuttamisesta vastasi kasvatusfilosofi Rudolf Steiner. Maailmalla käytetyt nimitykset waldorfkoulu ja waldorf-pedagogiikka ovat saaneet nimensä kyseisestä tehtaasta. Suomessa ovat vakiintuneet käsitteet steinerkoulu ja steinerpedagogiikka. Nykyään steinerkouluja on ympäri maailmaa yli tuhat. Steinerkasvatus on laajimmalle levinnyt yhtenäinen vaihtoehtoinen kasvatusvirike. Tämä kuvastaa hyvin steinerpedagogiikan yleisinhimillistä luonnetta riippumatta kansallisuudesta, kulttuurista ja uskonnosta.

Suomen ensimmäinen steinerkoulu perustettiin Helsinkiin vuonna 1955. Seuraavaksi oman steinerkoulunsa saivat Tampere ja Lahti. Oma
steinerkoulumme perustettiin Turkuun 1983. Vanhempien aloite, aktiivisuus ja sitoutuneisuus ovat olleet merkittäviä tekijöitä koulujen perustamisessa.

Steinerpedagogiikan juhlavuotta vietetään valtakunnallisesti steinerkouluissa monin eri tavoin. Yhteisesti haluamme korostaa luonnon monimuotoisuuden vaalimisen tärkeyttä. Juhlavuoden teemana on ”Bees and Trees”, jonka tiimoilta koulut ja oppilaat suunnittelevat ja toteuttavat monipuolisia tekoja pölyttäjien ja luonnon hyväksi. Juhlavuonna muistetaan steinerkouluja maailmalla. Jokaiseen steinerkouluun on toimitettu 1200 blankoa postikorttia. Oppilaat kirjoittavat oman tervehdyksensä valitsemalleen steinerkoululle maailmalla. Ja koulut ovat saaneet jo vastaanottaa satoja korttitervehdyksiä eri maanosien steinerkouluista.

Kesällä 2019 Porin Suomi Areenalla on keskustelutilaisuus steinerkasvatuksesta. Syksyllä 19.9.2019 vietetään maailmanlaajuisesti steinerkasvatuksen syntymäpäivää monenlaisin juhlallisuuksien kaikissa steinerkouluissa ympäri maailmaa. Syksyllä 2019 on myös Lauri Porran säveltämän WALDORF 100 -juhlasävellyksen ensiesitys Helsingissä. Juhlaviikon (vko 38) ohjelmaan omassa koulussamme sisältyy alustuksia pedagogiikasta, työpajoja, näyttely oman koulumme historiasta sekä oppilastyönäyttely. Avoimet ovet tarjoavat jokaiselle mahdollisuuden päästä tutustumaan koulun arkipäivään ja toimintaan. Varaathan kalenteriisi tilaa kyseiselle viikolle!