Skip to main content
Blogi

JOULUTUNNELMAA KIELTEN TUNNEILLA

Päivät hämärtyvät, kynttilät syttyvät ja kaupungilla ja radiossa soivat joululaulut. Joulun ja vuodenvaihteen juhlatunnelma valtaa kodit, kylät, kadut ja tietenkin myös koulun. Laskeudumme pikkuhiljaa juhlakauteen hitaasti nautiskellen ja ikätasoon sopivasti soveltaen. Kaudessa on jokaiselle jotakin: Joulun satujen taikaa, iloista musiikkia, lauluja, loruja ja leikkejä, askartelua sekä kulttuuritietoutta juhlaperinteistä eri kielialueilla niin joulun kuin uuden vuodenkin osalta unohtamatta tietenkään varsinaisia opetuksellisia tavoitteita, sillä ovathan tapatietous, erilaisten toivotusten hallinta ja kansojen moninaisuuden huomioiminen tärkeässä roolissa lapsen ja nuoren kasvun taipaleella kohti suvaitsevaista ja aidosti aktiivista ja kokevaa maailmankansalaisuutta vakaumuksesta riippumatta.

Valikoima tekemisessä on valtava, oikeastaan vaivana on runsauden pula. Onneksi joulua ja uutta vuotta juhlitaan joka vuosi, niin voimme valita kulloinkin mukavimmalta tuntuvat asiat ja aiheet. Mitä kaikkea tunneilla sitten oikein näin joulun alla tehdään?

Opetellaan lauluja ja leikkejä pitkin ruotsalaista, englantilaista ja saksalaista kielialuetta, opiskellaan sanastoa ja tutkitaan eri alueiden juhlaperinnettä sekä askarrellaan joulukortit. Tekemistä ryydittävät joulusadut eri maista ja kuuntelemme jännittyneinä tarinoita tonttujen ja haltijoiden seikkailuista. Tutut joululaulut saavat uutta syvyyttä uusilla kielillä toteutettuina ja luonnollisesti haluamme myös oppia toivottamaan hyvää joulua ja uutta vuotta opiskelemillamme kielillä.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta jokaiseen kotiin!

Toivottavat
Alakoulun kieltenopettajat