Vuosittaiset juhlat

Steinerkoulussa vuotta rytmittävät juhlat ja perinteet

Steinerkoulussa vuoden kiertokulkuun liittyvät juhlat ja perinteet ovat olennainen osa kouluvuotta. Juhlat rytmittävät selkeästi vuodenkiertoa ja kohottavat vuodenaikaan kuuluvan tunnelman juhlaksi. Juhlia edeltää valmistelu ja odotus ja niiden vaikutus ulottuu vielä pitkälti juhlan jälkeisiin arkipäiviin. Erilaiset tapahtumat ja juhlat myös yhdistävät kouluyhteisöä. Juhliin liittyvät luonnollisesti myös kristilliset juhlat. Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuulumaton oppilas saa kuitenkin vanhempien toivomuksesta vapautuksen uskontotunneilta.

Mikael-juhla

Syksyn ensimmäinen suuri juhla on syksyn katkaiseva Mikael-juhla. Mikaelin eli Mikkelinpäivää vietetään syyskuun lopussa, kun päivät ovat jo pimentyneet. Sato on korjattu ja ensimmäiset merkit talvesta ovat näkyvissä. Koulussa kerrotaan Mikael-legendoja, joissa ihminen rohkeudellaan voittaa pahan. Mikael-juhlaan liittyy myös sadonkorjuujuhlan elementtejä.

Martinpäivä

Martinpäivän lyhtyjuhla on vanha keskieurooppalainen tapa, joka on steinerkouluissa herätetty eloon. Martinpäivänä lapset tuovat itse tehtyjen lyhtyjen muodossa valoa pimenevään marraskuuhun. Päivää juhlistetaan 10.10. lyhtykulkueella ja muistelemalla Pyhän Martin legendaa.

Adventtijuhla

Ensimmäisen adventtisunnuntain tienoilla vietetään harras ja hieno adventtijuhla. Juhlaa varten valmistetaan havuista suuri spiraali. Spiraalin keskelle sijoitetaan kynttilä. Lapset kulkevat havuköynnösspiraalin läpi sytyttämään kukin oman kynttilänsä. Näin valo vähitellen lisääntyy. Juhlassa soitetaan ja lauletaan adventtiajan lauluja.

Itsenäisyyspäivä

Joulukuun alussa juhlitaan itsenäisyyspäivää koko koulun voimin. Joka vuosi juhlaan kuuluu ainakin Suomen lipun saapuminen saliin ja yhteinen Maamme- laulu.

Lucian-päivä

Perinteenä on, että 3. luokka johdattaa koko koulun Lucian-juhlaan 13.12. Lucianeito ja kuoro tuovat loistavaa valoa vuoden pimeimpään aikaan.

Joulumyyjäiset

Vanhempien järjestämät joulumyyjäiset ovat odotettu perinne. Myyjäisistä voi ostaa niin joululahjat- ja kortit kuin joulupöydän luomuherkutkin.

Joulujuhla

Syyslukukauden päättää perinteinen joulujuhla. Kuusi loistaa kynttilöin ja joululaulut raikuvat.

Penkkarit

Perinteiset penkinpainajaiset päättävät abiturienttien varsinaisen koulutyön. Edessä on valmistautuminen ylioppilaskirjoituksiin.

Vanhojen päivä

Vanhojen tansseissa lukion vanhimmat tanssivat ja ihastuttavat koko koulua upeissa puvuissaan.

Kalevalanpäivä

Kevätlukukaudella varsinkin 4. luokkalaiset kulkevat Väinämöisen jalanjäljissä ja esittävät Kalevalanpäivänä 28.2. oman näytelmäesityksensä kansalliseepoksesta.

Pääsiäinen

Kevätpäiväntasauksen tienoilla vietetään pääsiäistä. Luokissa kylvetään ruohoa ja kerrotaan esimerkiksi siitä, että jäniksillä on pian vuoden ensimmäiset poikaset. Luonto herää ja uusi elämä versoo. Varsinkin ylemmillä luokilla harjoitellaan myös tietoista hiljentymistä.

Vappu

Vappuna karnevaalitunnelma valtaa koulun ja luokat valmistavat iloisia esityksiä juhlaan.

Kevätjuhla

Lukuvuoden päättyessä vietetään kevätjuhla. Uudet ylioppilaat laulavat Gaudeamusta ja juhla päättyy hyvän kesän toivotuksiin ja Suvivirteen.